ÖSYM tercih sonuçları ne zaman açıklanacak 2017?
Heyecanla beklenen LYS tercih sonuçları dün açıklandı. 2017 ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanan LYS tercih sonuçlarının ardından öğrenciler üniversite kayıtlarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Üniversite kayıtları Ağustos tarihleri arasında yapılırken elektronik kayıtlar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında olacak. İşte LYS sonuçları ve dahası...
ÖSYM tercih sonuçlarını öğrenmek için tıklayınız
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile Mart'ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı.
Buna göre, adaylar yerleştirme sonuçlarını, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebilecekler. Yerleştirme Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
2017-2018 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, Ağustos 2017 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.
Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, Aralık 2017'ye kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacak. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.
Yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile Mart’ta uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran’da gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenilebilir. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
KAYITLAR AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Ağustos, elektronik kayıtlar ise Ağustos arasında yapılacak. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.
LİSEDEN MEZUN OLAMAYANA GEÇİCİ KAYIT
Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, Aralık’a kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları gerçekleştirilecek. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.
MERKEZİ YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?
Merkezi yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir.
Her programa kılavuzda belirtilen ve bilgisayarla denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla ya da sınavsız geçişle girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
Kayıt hakkı kazanılan programın sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
Kayıt yaptırdığınız bir programa gitmeseniz bile sistemde bu programı kazanmış görünecekseniz. Gelecek yıl sınava girdiğinizde yerleştirme puanınız hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı 0.12 katsayıyla değil, 0.06 katsayıyla çarpılacak. 2017-ÖSYS Merkezî Genel Yerleştirme Sonuçları İnternet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yerleştirme Sonuç Belgeleri basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
Konular
- Liselere yerleştirme tercih robotuyla sağlıklı seçim yapın!
- Üniversite tercihlerinde burs verilen programlar neler?
- Üniversite kontenjanları ne zaman açıklanacak?
- Sorularla TEOG tercih ve yerleştirme süreci
- Liselere tercih süreci başladı
- Yurtdışında ortak sınavlara giren ve e-okul sistemine kayıtlı olmayan öğrencileri tercih başvuru işlemleri
- KPSS 2017/1 Tercih Sonuçları Açıklandı
- Özel sektör firmalarının tercih ettiği unvanlar açıklandı
- Kamu kurumları veya özel sektör, hangi bölüm mezunlarının tercih ediyor?
- TEOG tercihi yaptığım halde tercihlerimden birine yerleşemedim!
- 2017 ÖSYS Tercih Sonuçları Açıklandı
- Üniversiteye ek yerleştirme tercihleri ne zaman?
- Ek yerleştirme boş kontenjanlar açıklandı
- ÖSYS tercihi yapan aday sayısı neden düştü?
- Öğrencilerin %52’si ilk tercihine yerleşti
- Tercih edilen lise öğretimin dışında başka neler sunmalı?
- Hangi mühendislikler tercih edilmeli?
- Özel okul teşvik tercihleri nasıl yapılacak?
- YÖK üniversite adaylarına neden tercih yapmadıklarını soruyor
- Özel yetenekle alan bölümlere tercihler nasıl yapılacak?
- Tercihte en çok yapılan hatalar nelerdir?
- YÖK'ün tercih anketi sonuçlandı
- Türkçe ve matematiğin her puan türünde etkisi neden arttı?
- İşverenin iş bulmada soracağı en önemli soru nedir?
- YKS ile Özel Yetenekle Öğrenci Alan Programlara Tercihler Nasıl Yapılacak?
- TYT ve YKS tercihleri neye göre yapılacak YÖK atlası kullanılacak mı?
- Önceki yılın puanını kullanan bir öğrenci, ikinci yıl puanına göre tercih yapan öğrencilere göre avantajlı olur mu?
- Öğrenci aynı okul türüyle ilgili başka ilçelerden de tercih yapabilecek mi?
- Pansiyonlu okul seçeneği için öğrenciler kaç tercihte bulunabilecek?
- Liseye geçiş sisteminde her lise türünden tercih hakkı var mı?