Sınav Tercihleri

Sınav Tercihleri, Tercih Sonuclari

Ulusal mesleki bilgi sistemi nedir?



Mesleki Bilgi Sistemi, hayat boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.

Bu sistemin amacı, kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır.

Sol tarafta yer alan menülere girerek mesleki gelişim, kendinizi tanımaya destek olabilecek ölçme araçlarına, eğitim ve iş piyasasına ilişkin bilgi ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Ulusal mesleki bilgi sistemi giriş için tıklayınız

Ek tercihlerde puanından yüksek yerler yazılabilir mi?



SORU: MF-3’te 466 puanla 18000 sıralamadaydım. Ek yerleştirmede şansımı denemek istiyordum fakat kılavuzda “Puanınızın tercih edeceğiniz programın taban puanına eşit veya ondan yüksek olması gerekiyor” diye bir ibare var. Ama daha aşağılara baktığımda “Programın puanı sizin puanınızdan yüksek olsa da burası çok yüksek giremem diye yazmamazlık etmeyin” diyor. Bunun ne anlama geldiğini, şansımın ne olduğunu belirtirseniz sevinirim. Yüzde 10 bile olsa umuttur.



CEVAP: Tercih yapabilmeniz için puanınızın programın taban puanına eşit veya daha büyük olması gerekiyor. Bu kesin kural.

Ek tercihlerde yerleştirme şansı nedir?



Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay, ek yerleştirmenin zaman, puan ve motivasyon kaybı için bir avantaj olduğunu olduğunu söyledi. İkinci yıl sınava hazırlanırken adayların motivasyonunun düşeceğini belirten Tekinay "Kazanamayanlar için ek yerleştirme ikinci şans" dedi. Tekinay, ek yerleştirme dönemiyle ilgili adaylara şu uyarılarda bulundu:

YERLEŞME İHTİMALİ DAHA YÜKSEK: Ek yerleştirme döneminde; ilk yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar için, taban puanı belli olan bölümler arasında seçim yapılacak olmasından, ilk yerleşmede dolmadığı için taban puanı oluşmamış bölümlerin puanları değişebileceği için yerleşme ihtimali yüksektir. Bu yüzden kazanamayan öğrenciler için avantajdır.

AÖF Sınav Merkezi Tercihi Nasıl Yapılır?



Sınav merkezi tercihi, sınav organizasyonu başladıktan sonra yapılırsa bir sonraki sınavlar için geçerli olur. Bu nedenle öğrenciler, sınav merkezi tercihi yaptırırken aşağıda verilen tarihleri ve açıklamaları göz önünde bulundurmalıdırlar.

SINAV MERKEZİ TERCİHİ SON TARİHLERİ

Güz Dönemi Ara 20 Ekim 2016 Son tercih tarihine kadar sınav merkezi tercihi yapanlar, güz dönemi ara sınavına yeni sınav merkezlerinde girebilir.

Güz Dönemi Dönem Sonu 29 Kasım 2016 Son tercih tarihine kadar sınav merkezi tercihi yapanlar, güz dönemi dönem sonu sınavına yeni sınav merkezlerinde girebilir.

Bahar Dönemi Ara 07 Mart 2017 Son tercih tarihine kadar sınav merkezi tercihi yapanlar, bahar dönemi ara sınavına yeni sınav merkezlerinde girebilir.

2018 mühendislik tamamlama yerleştirme sonuçları açıklandı mı?



2018-Mühendislik Tamamlama sınavı sonuçlarına göre tercih yapan adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır. Yerleştirme sonuçları, Ekim 2018 tarihinde saat 16:40’tan itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklanacak olup adaylar, yerleştirme sonuçlarını belirtilen internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri ilgili Üniversite tarafından Ekim 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu Üniversiteye süresi içinde başvurmaları gerekmektedir.

Yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgiler Ek’te sunulmuştur.

Yerleştirme Sonuçları

AÖF tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?



Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı az önce açıklandı. ÖSYM tarafından, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçları resmi sitesinde erişime açıldı. YGS üniversite tercih sonuçlarına haberimizdeki linkten sonucunuzu öğrenebilirsiniz...


2016 Üniversite yerleştirme sonuçları açıkladı. Üniversitelere yerleştirme sonuçları açıklandı -ÖSYM tarafından, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçları https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden açıklandı -Üniversitelere kayıt işlemleri, Ağustos'ta, elektronik kayıtlar ise Ağustos'ta yapılacak.

ÖSYM tarafından, 2017-Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlar, ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilecek.

Ek yerleştirmede taban puan şartı var mı?



Evet ne yazık ki ek yerleştirmelerde de taban puan şartı aranıyor.Bence, ek yerleştirmede, ilk yerleştirmede olduğu gibi taban puan şartı aranmamalı. Boş kontenjan kaç kişiyse adaylar istediği gibi tercih yapmalı. İnsanları zora sokmanın ne gereği var. Çok zengin bir ülke değiliz. Kontenjanların boş kalmasının hiç kimseye yararı yok.

Ayrıca adayların yaptığı başka bir yanlışı söylemek istiyorum. "Hangi bölüm veya hangi üniversite olursa olsun yeter ki gireyim" demek doğru değil. Girmek istediğiniz üniversiteyi tanımak zorundasınız. Eğitim kadrosu iyi mi? Yerleşkeleri nasıl, ulaşımı kolay mı? Uluslararası programları var mı? Sosyal imkânları, burs ve barınma koşulları yeterli mi? Bunları bilmeden yapacağınız tercihlerde mutlu olamazsınız. Her yıl binlerce öğrencinin okul değiştirmek için sınava yeniden girdiğini aklınızdan çıkarmayın.

TYT ve YKS tercihleri neye göre yapılacak YÖK atlası kullanılacak mı?



Yeni üniversite sisteminin ilk aşaması uzmanlara göre, başarısız öğrencinin yüzünü güldürürken, çalışkanı üzecek. Önceki sistemde 180 barajını geçmek için 32 net gerekiyorken, bu hesaplama kullanılmaya devam edilirse 16 net yeterli olacak. TYT'nin mutlu edeceği kesim ise eşit ağırlıkçılar.

Uzmanlar, adaylara paragraf sorularına ve temel matematiğe yoğunlaşmalarını öneriyor. Geçen hafta açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tartışma yaratmaya devam ediyor. Uzmanlara göre, bu sistemden en zararlı çıkacak kesim çalışkan öğrenciler. Çünkü sınavın eleyiciliği, seçiciliği azalıyor. Yeni sistemin yüzünü güldüreceği kesim ise başarısız öğrenciler.

Liseye geçiş sisteminde her lise türünden tercih hakkı var mı?



Liseye geçiş sistemi hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, “Öğrencilerin evlerine yakın 9 lise sunulacak” açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, mahallinden liselere yerleştirmede talebin kontenjanı aşması durumunda, tercih önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri şeklinde bir sıralama sistemi belirlendiğini, bunu hukuki metinlere de koyacaklarını bildirdi.

Liseye geçiş: Eve yakın 9 liseden biri

Liselerin büyük çoğunluğunu çocukların ikametlerine ya da eğitimlerini sürdürdükleri ortaokullara yakınlık esasına göre sınıflandırdıklarını bildiren Tekin, “Çocuğun evine en yakın mahallindeki lise türlerini kendisine sunacağız. Bütün öğrencilere, tercih ekranı açıldığında evine en yakın 9 tane okul seçeneği sunmuş olacağız.” dedi.

Üniversite tercihlerim neler?



Nasıl bir ortaöğretim kurumuna devam etmeliyim? Üniversite seçeneklerim neler? Mesleki bilgi ve becerilerimi nasıl geliştirebilirim? Alacağınız eğitim geleceğinizin şekillenmesinde önemli bir yer tutar. Nasıl bir eğitim almanız ya da hangi kurslara gitmeniz gerektiğine karar veremiyorsanız bu bölüme dikkat edin...

Eğitim Fırsatlarımız

Eğitim fırsatları başlığı altında;

►Örgün ve yaygın eğitim fırsatları,
►Kurslar sertifika programları,
►Eğitim sürecindeki burs imkanları ve ödüller konularında bilgiler bulabilirsiniz.

Eğitim fırsatlarını ve eğitim sürecinizi değerlendirirken, planlarken nelere dikkat etmek gerekir?

► Kendinizi tanıyın, beklentilerinizi, eğitim ihtiyaçlarınızı iyi belirleyin
► Yakın ve uzak çevrenizdeki fırsatları ve koşullarını araştırın,

Meslek tercihi neden önemlidir?



Meslek seçimi, yaşamımızda aldığımız önemli kararlardan biridir. Günümüzün büyük bir bölümünün iş ortamında ve işe yönelik faaliyetlerle geçtiğini düşünürsek, meslek seçiminin ne kadar önemli bir karar olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Meslek nedir?



Meslek, insanlara yararlı mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplumca belirlenmiş faaliyetler bütünüdür. Hem bireylerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve hayatlarını idame ettirebilmeleri için önemlidir, hem de toplumsal statü ve doyum sağlama aracıdır. Bu açıdan bakıldığında meslek seçimi hem bireysel hem de toplumsal bir yarar sağlar.


İş ve meslek birbiri ile çok ilintili ve sıkça karıştırılan kavramlardır. Bir kimsenin mesleği olabilir ancak işi olmayabilir. İş nedir diye baktığımızda; mesleki bilgi ve becerilerin uygulamaya konulmasıdır.

Meslek seçiminde kendini tanıma



“Herkes her işi yapabilir” düşüncesinin gerçekçi bir düşünce olduğunu söylemek mümkün değildir. İnsanlar farklı kişisel özelliklere ve değerlere sahip oldukları için farklı meslekler seçmektedirler. Kendi kişisel özelliklerimize uygun mesleği seçmek doğru meslek seçimi için ilk adımdır denilebilir. O nedenle kişisel özelliklerimizin farkında olmamız gerekmektedir.

► İlgilerimizin farkında mıyız? Neyi yapmaktan hoşlanıyoruz veya neyi yaparken sıkılıyoruz? Eğer yapmaktan hoşlanmadığımız bir etkinliğin yer aldığı mesleği seçersek ne kadar yetenekli ve çalışkan olursak olalım o mesleği yaparken mutlu olamayız. Bu da bir süre sonra iş başarımızı etkiler.

Mesleki gelişim süreci nasıl planlanmalı?



Mesleki gelişim sürecinde amaç belirlemek ve plan yapmak çok önemlidir. Mesleki gelişimimizi planlarken kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlememiz amaçlarımıza ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.
Örneğin:

Hedef:

Ortaöğretim 10. sınıfta okuyan Pınar gelecekte başarılı, yabancı dil bilen bir bilgisayar mühendisi olmak istiyor.

Pınar'ın;

Kısa vadeli hedefleri
Orta vadeli hedefleri
Uzun vadeli hedefleri




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kısa vadeli hedefler:

► Ders başarısını artırmaya yönelik çalışmalar planlar ve gerçekleştirir
► Seçmeyi düşündüğü mesleğe temel olabilecek ders dışı etkinlikleri, sosyal etkinlikleri araştırır.
► Yabancı dil öğrenebileceği kaynakları araştırır.

İlgilerini/Değerlerini/ Yeteneklerini Keşfetme Sayfası



“Neleri yapmaktan mutlu oluyorum ?” sorusunun cevabı ilgilerimizi gösterir. Mesleğimizin gerektirdiği özelliklerle ilgilerimiz benzeştiği ölçüde, meslek hayatımızda daha verimli ve mutlu oluruz.

Örneğin, öğretmen insanlarla iletişim kurmaktan ve onlara bir şeyler öğretmekten mutlu olan biridir.Muhasebeci, belgeleri düzenlemekten, hesap yapmaktan, ayrıntılarla uğraşmaktan hoşlanır. Ülkedeki adalet sistemine ilgisi olan bir kişi ise hakim, savcı veya avukat olabilir. Yeteneklerimiz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğumuz alanları temsil eder.

Her birimizin farklı yetenekleri vardır. Bazılarımız spora yetenekliyken, bazılarımız sayısal konularda daha yeteneklidir. Kimimiz sanatta, kimimizse yabancı dil öğrenme konusunda daha yeteneklidir. Sahip olduğumuz yetenekler, yöneleceğimiz meslekle eşleştiği zaman mesleğimizde hem daha başarılı, hem daha mutlu oluruz.

Yaşantı zenginliği ne demektir?



Çocuğunuzla farklı ortamlarda (ev, oyun alanı, okul, sinema, alışveriş vb.) zaman geçirin, onun değişik etkinlikler yapmasını sağlayın. Böylece nelerden hoşlandığını, neyi daha rahat yapabildiğini ve hangi becerilere sahip olduğunu gözleyebilir, hayatında yeni ufuklar açmasına ve yenilikler katmasına yardımcı olabilirsiniz. Hatta bu etkinliklerden bir bölümüne birlikte katılabilir, yaptıklarınızı ve yaşadıklarınızı konuşabilirsiniz.

Çocuğunuzu tanımaya ne zaman başlayacaksınız?



Çocuğunuzun, doğumundan itibaren yaptığı pek çok şey onun hakkında ipucu verir. Çocuğunuzu ilk gününden itibaren izlemek, onun özelliklerini, ihtiyaçlarını, duygularını, düşüncelerini tanımak gerekir.

Mesleki gelişim sürecinde de özellikle okul öncesi dönemlerden başlayarak psikolojik özelliklerinin yanı sıra onun hoşlandığı/ hoşlanmadığı, yapabildiği/ yapamadığı, kolayca öğrenebildiği/öğrenemediği alanları izlemelisiniz.

Çocuğunuzun anlattıkları, sözleri, davranış ve tutumlarını anlayabilmeli, söylemek istediklerini kavrayabilmelisiniz. Çocuğunuzu dinlerken, izlerken ve onunla sohbet ederken her bireyin birbirinden farklı olduğunu ve çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini de unutmamalısınız.

Mesleklerin Gerektirdiği Özellikler Çalışma Ortamı ve Koşulları



Hangi meslek hangi özellikleri taşır ? Meslekler hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını takip ediniz.

İŞLETMECİ

TANIM

Otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan kişidir.

GÖREVLER

- İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlar,
- İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edileceği konusunda planlar yapar ve kararlar alır,
- İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler,
- İşlerin teknik denetimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirler ve giderici önlemler alır,

Seksörlük mesleği eğitimi ne kadar sürüyor?



Seksörlük mesleğini Türkiye'yen tanıtan Okan Kavlak, haftanın beş günü 8'er saat çalışarak 8 bin Euro kazanıyor.

Seksörlük, Uzakdoğu'da 100 yıldır sürdürülen bir meslek. Türkiye'de tavukçuluk sektöründe çalışanlar dışında pek bilinmiyor.

OKAN KAVLAK, TÜRKİYE'YE TANITTI

Ankara Kalecikli 31 yaşındaki Okan Kavlak, seksörlük mesleğini Türkiye'ye tanıtan isimlerin başında geliyor. Bankacılık mezunu Kavlak, seksörlük mesleğini ilk olarak doğup büyüdüğü Ankara Kalecik'te faaliyet gösteren damızlık şirketi Ross Breeders'ta çalışan 6 Koreli seksörle tanıdı.

BAŞARILI SEKSÖR ADAYLARI ARAYIŞINA GİRDİ

10 yıl önce Türkçe öğrenip Kalecik'e yerleşen Koreli seksörler, bir süre sonra bu işi ilçede yaşayanlara da öğretti. Ardından ilçede başarılı seksör adayları arayışına girildi.

ÖSYM tercih sonuçları ne zaman açıklanacak 2017?



Heyecanla beklenen LYS tercih sonuçları dün açıklandı. 2017 ÖSYM sonuç sayfası üzerinden sorgulanan LYS tercih sonuçlarının ardından öğrenciler üniversite kayıtlarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Üniversite kayıtları Ağustos tarihleri arasında yapılırken elektronik kayıtlar ise Ağustos 2017 tarihleri arasında olacak. İşte LYS sonuçları ve dahası...

ÖSYM tercih sonuçlarını öğrenmek için tıklayınız

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile Mart'ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2017-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı.

YGS LYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak 2018?



ÖSYM, 2018 LYS tercih sonuçlarını açıkladı. Öğrencilerin merakla bekledikleri LYS tercih sonuçları ÖSYM tarafından az önce açıklandı. İşte sonuçlar...

YGS LYS tercih sonuçlarını öğrenmek için tıklayınız

Temmuz’da açıklanan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar için tercih süreci başlamıştı.

ÜNİVERSİTE KAYITLARI

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak.

2018-2019 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, Ağustos 2018 tarihleri arasında yapılacaktır.

Güncel Yükseköğretim Program Atlası İndir



Güncel Yükseköğretim Program Atlası İndirmek için Tıklayınız


Lisans programlarına yerleşenlerin puanları, başarı sıraları, YGS/LYS netleri, geldikleri liseler, geldikleri bölgeler; programda görevli öğretim üyeleri, yabancı uyruklu öğrenciler, Erasmus trafiği ve benzeri pek çok detay parmaklarınızın ucunda...

2015 ve 2016 ÖSYS'de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan lisans programlarının (fakülte/yüksekokul) detayları burada yer almaktadır.

YÖK Önlisans Atlası

Önlisans programlara Sınavsız Geçiş ve YGS puanı ile yerleşenlerin dağılımı, YGS netleri, geldikleri liseler, mezun oldukları lise alan ve dalları; programda görevli öğretim üyeleri, geçmiş yıllarda verilen mezun sayısı, yatay geçiş trafiği ve benzeri pek çok detaya tek bir “tık” ile ulaşın...

MEBBİS tercih ekranı giriş



Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görevli kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri, İl içi, İl dışı özür grubu öğretmen atama başvuru işlemleri için MEBBİS aktif edildi.

MEBBİS tercih ekranı giriş için tıklayınız

MEB, il içi tayinleri için başvuru ekranı MEBBİS üzerinden açıldı. İl içi atama olarak da anılan il içi yer değiştirme için başvuru işlemleri başladı. Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), yaz dönemi il içi yer değiştirme takvimi işlemeye devam ediyor. Bakanlık, takvime göre bugün MEBBİS üzerinden tercihleri almaya başlayacak. İl milli eğitim müdürlükleri il içi öğretmen ihtiyaç listelerini açıklayacaklar.

MEBBİS ÖĞRETMEN GİRİŞİ

MEBBİS öğretmen tercih işlemleri nasıl yapılır?



İl içi yer değiştirme yapmak isteyen öğretmenler için başvurular başladı. İl içi atama başvurularından faydalanmak isteyen öğretmenler il içi yerleştirme başvuru tarihlerini Google üzerinde aramaya başladı.

MEBBİS öğretmen tercih işlemlerine başlamak için tıklayınız

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği doğrultusunda il içi atama başvuruları başladı. İlgili tarihlerde başlayan il içi atama başvuruları bildirilen tarihe kadar devam edecek. -İl içi yer değişikliğine başvuracak öğretmenlerin hizmet puanları, ilgili tarih dikkate alınarak belirlenecektir.

İL İÇİ YERLEŞTİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Açıköğretim tercih kılavuzu 2017 yayımlandı mı?



Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) 1 milyondan fazla öğrencisi olan bir kurum. AÖF üniversite öğrencilerinin ikinci bölüm okumak istediklerinde tercihleri oluyor. Ayrıca çocuğu olan, çalışan, hasta, tutuklu olan kısacası örgün öğretimde okuma imkanı olmayan kişilere de üniversite diploması alma fırsatı sağlıyor. Dışarıdan sadece sınavlara girerek üniversite mezunu olma fırsatı veren Atatürk ve İstanbul Üniversiteleri de bulunuyor. Bu üniversitelerin tercih işlemleri ne zaman yapılıyor, açık öğretim fakültelerine ne zaman kayıt yapılıyor, Açıköğretim Bölümleri Taban Puanları açıklandı mı, işte detaylar…

YGS Açıköğretim Tercih Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

YGS Açıköğretim Tercih Robotu için Tıklayınız

EKPSS de kaç tercih hakkımız var?



Engelli memur adaylarının yoğun talepleri üzerine 15 tercih hakkının bu sistemle beraber 30 tercih hakkına çıkarıldığını aktaran Kumbuzoğlu, EKPSS Tercih Bilgi Sisteminin tüm adaylar için hayırlı olmasını diledi.

Engelli memur adaylarına tercihlerinde yardımcı olacak EKPSS Tercih Bilgi Sistemi, Devlet Personel Başkanlığının internet sitesinde yayınlandı. Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, engelli memur adaylarının kullanımına sunulan sistemin, adaylar için son derece rahat kullanımı olan güvenilir bir sistem olduğunu belirtti. Engelli memur adaylarının yoğun talepleri üzerine 15 tercih hakkının bu sistemle beraber 30 tercih hakkına çıkarıldığını aktaran Kumbuzoğlu, sistemin tüm adaylar için hayırlı olmasını diledi.

En çok tercih edilen meslekler sıralaması açıklandı



Meslekler kazanç getirileri ve çalışan memnuniyetleri göz önünde bulundurularak sıralandı.

01. Aktüer (Aktüer; finansal riskleri değerlendirebilen, çözümler öneren, ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen bir profesyoneldir)

Yıllık gelir: 91 bin 211 Dolar

02. Biyomedikal Mühendisliği

Yıllık gelir: 85 bin 163 Dolar

03. Yazılım Mühendisliği

Yıllık gelir: 89 bin 147 Dolar

04. Odyolog (Odyoloji işitme işlevini tüm fiziksel ve nörolojik öğeleriyle inceleyen bilim dalı)

Yıllık gelir: 68 bin 135 Dolar

05. Mali Planlayıcı

Yıllık gelir: 107 bin 222 Dolar

06. Diş Sağlığı Uzmanı

Yıllık gelir: 69 bin 107 Dolar

07. Mesleki Terapist

Yıllık gelir: 74 bin 108 Dolar

08. Optometrist ( Gözlük veya kontakt lens işleri)

Yıllık gelir: 95 bin 254 Dolar

Soğuk günlerde tercih edilen yün kazaklar niçin daha sıcak tutar?



Kazaklar bizi ısıtmaz. Sadece vücut ısımızı korumaya yardımcı olurlar.

Yün kazakları hayvanlar üzerindeki yünler gibi düşündüğünüzde bu hayvanlar o soğuk havalarda nasıl üşümüyor derseniz aynı sebeptendir. Boşluklu yapı.

Ayrıca çok üşürseniz yün kazağınızı sürtünme kuvveti gibi uygulayarak kendinizi ısıtabilirsiniz :)

TUS tercihleri nasıl yapılacak?



ÖSYM tarafından düzenlenen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) tercih işlemleri için tarih belli oldu. Peki, TUS tercihleri ne zaman yapılacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce gerçekleştirilen 2017 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) İlkbahar Dönemi tercih işlemleri için tarih belli oldu. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercihlerini yapacak olan adaylar, tercih tarihlerini merak ediyor. Peki, 2017 TUS tercihleri ne zaman yapılacak? İşte merak edilenler...

TUS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

30 Mayıs'ta açıklanan TUS sonuçlarının ardından adaylar tercih işlemlerini yapmaya hazırlanıyor. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre 2017 Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2017-TUS) İlkbahar Dönemi tercih işlemleri, 12-16 Haziran 2017 tarihleri arasında ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacak.

Mühendislik tamamlama tercih kılavuzu yayımlandı mı?



ÖSYM, Mühendislik Tamamlama tercih kılavuzunu yayımladı.

2018 Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı(2018-Mühendislik Tamamlama) sonuçlarına göre yapılacak yerleştirme işlemi için adaylardan tercih işlemleri, Eylül 2017 tarihinde başlayacak, Ekim 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar, tercihlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla elektronik ortamda yapacaklardır.

Ağustos 2018 tarihinde yapılan sınavda, 100 tam puan üzerinden 50 veya daha fazla puan alanlar seçme ve yerleştirme işlemine alınacaktır. Sınava başvuran ancak, Temmuz 2018 tarihi itibarıyla mezun durumda olmayan adaylar tercih yapamazlar.

Adayların tercihlerini yapmadan önce Ek'te yer alan Kılavuzu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.

Mühendislik tamamlama tercih kılavuzu tıkla indir

DGS tercih kılavuzu 2017 indir



ÖSYM tarafından gerçekleştirilen 2017-DGS sonuçları Eylül'de açıklandı. Açıklanan sonuçların ardından tercih maratonu başlıyor. Peki DGS tercihleri nasıl yapılır?


Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ağustos'ta gerçekleştirilen 2017-DGS sonuçları gecikmeli sürenin ardından Eylül'de açıklandı. Adaylar, sonuçlarını öğrendikten sonra tercih işlemlerini yapacak. Peki DGS tercihleri nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

2017-DGS TERCİH KILAVUZU İNDİR

2017-DGS TERCİH İŞLEMLERİ TIKLA BAŞLA

ÖSYM 2018 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi açıklandı mı?



Binlerce öğrencinin en çok merak ettiği konular arasında yer alan 2018 DGS taban puanları ve kontenjanlar listesi ÖSYM tarafından netleşecek. Adaylar listeyi beklerken en çok merak ettiğiniz detayları da yazımızda sizler için derledik. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı 2018 sınav sonuçlarından sonra adaylar şimdide DGS taban puanlarını aramaya başladılar. İşte konu hakkında yapılan son duyurular ve detaylar...

Üniversite kontenjanları ne zaman açıklanacak?



Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, üniversite kontenjanlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

YÖK Başkanı Saraç, "Bu sene üniversite öğrenci kontenjanlarında geçen yıla göre yaklaşık 58 bin 284 artış olacak. Lisans programlarında 473 bin 776, ön lisans programlarında ise 436 bin 904 olmak üzere, toplam kontenjan 910 bin 680 olacak." dedi.

YGS ve LYS sürecinin tamamlanmasının ardından, öğrencilerin tercih sürecine başlayacağını belirten Başkan Saraç, "Dileğimiz, bütün öğrencilerimizin arzularına, çabalarına uygun hak ettikleri en iyi programa yerleşmeleri." ifadesini kullandı.

Yükseköğretime giriş sisteminin yeterlilikler üzerine düzenlendiğini kaydeden YÖK Başkanı, "Şu veya bu şekilde iyileştirmeler gündeme gelse bile bu sınavların adalet sağlayan bir mekanizma olduğu hususunda toplumsal bir uzlaşı var." değerlendirmesini yaptı.

Özel sektör firmalarının tercih ettiği unvanlar açıklandı



2017 yılı Temmuz ayı itibariyle, özel sektör firmalarının tercih ettiği unvanlar

2017 LYS tercihlerinde yardımcı olmak üzere,3 ayrı robotta yayımladık. Robotlar için tıklayınız.

Bugün ise adayların bölüm tercihlerinde yardımcı olmak üzere, özel sektör firmalarının hangi bölüm mezunlarının tercih ettiğini gösteren bir tablo yayımlıyoruz.

Aşağıda, kariyer.net verilerine göre, 2017 yılında, özel sektörün en çok alım yaptığı ilk 2500 unvan yer almaktadır.

İlk 10 bölüm arasında en çok tercih edilen mühendislik, makine mühendisliğidir. Daha sonra İnşaat mühendisliği gelmektedir.

Özel Sektörün, 2017 yılında hangi pozisyon unvanlarından alım yaptığını gösteren tablo için tıklayınız.

Pozisyonlar

Yeni İlan Sayısı

Satış Danışmanı

6.265

Muhasebe Elemanı

2.518

Satış Temsilcisi

2.307

Mağaza Müdürü

1.904

Üniversiteye ek yerleştirme tercihleri ne zaman?



Üniversiteler ek yerleştirmeler için 25 Ağustos ila 5 Eylül tarihleri arasında tercih alınacak.ÖSYS sonuçları dün açıklanmıştı. Açıklanan sonuçlara göre 214 bin kontenjan boş kaldı.

Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmeler için tercihler 25 Ağustos ila 5 Eylül tarihleri arasında alınacak.

Üniversite kayıt işlemleri ise 13 ila 19 Eylül tarihleri arasında olacak.

Üniversiteye ek yerleştirme tercih kılavuzu tıkla indir

Üniversiteye ek yerleştirme tercih işlemleri için tıkla

Hangi mühendislikler tercih edilmeli?



Bu üç mühendislik bölümü parlayan yıldız olacak.Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, sosyal medyadan enerji ve maden sektörüyle ilgili açıklamalarda bulundu. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji ve maden sektöründe kalifiye eleman yetiştirmek için Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile beraber bir protokol imzaladıklarını duyurdu.

Bakan Albayrak, enerji sektöründe yaşanan sıkıntı ve kalifiye eleman eksikliğini gidermek için bir dizi adımların atıldığını açıkladı.

İŞTE BAKAN ALBAYRAK'IN O PAYLAŞIMLARI

"Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz ile bakanlıklarımız arasında maden alanında "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" imzaladık.

Enerji ve maden teknolojileri alanında iyi yetişmiş, donanımlı, en modern bilgi ve altyapıya sahip insan kaynağı için seferberlik başlattık.

Özel okul teşvik tercihleri nasıl yapılacak?



MEB'in özel okullara gitmek isteyen öğrenciler için verdiği eğitim öğretim desteğine başvurular 6 Eylül'e kadar devam ediyor. Okul öncesinden liseye tüm eğitim kademelerinde geçerli olan destekten bu yıl 75 bin öğrenci ilk defa yararlanacak.

Milli eğitim Bakanlığı (MEB), çocuğunu özel okula göndermek isteyen ailelere ilkokuldan liseye kadar değişen oranlarda teşvik veriyor. İlk kez 2014-2015 eğitim öğretim yılında verilen ve yıldan yıla özel okulların tüm eğitim kademelerini kapsayacak şekilde uygulanan eğitim ve öğretim desteğine başvurular, 6 Eylül'e kadar devam ediyor. Teşvik kapsamda bu yıl okul öncesi için 3 bin 60 TL, ilkokul ve temel liseler için 3 bin 680 TL, ortaokul ve diğer liseler için de 4 bin 280 TL destek verilecek.

Özel yetenekle alan bölümlere tercihler nasıl yapılacak?



Herhangi bir bölüme tercih yapıp yerleşemeyen, tercih yapmayan ve sınavsız geçiş hakkı olan tüm adaylar ek yerleştirmede tercih yapabilecek. 24 tercih hakkı var.İşte 15 soruda ek yerleştirme işlemleri...

25 Ağustos'ta başlayan ek yerleştirmeden yararlanmak için öncelikle 2017 ÖSYS'ye başvurmuş olmak gerekiyor. Ancak tercih yapmayan ya da herhangi bir program için tercih yapıp yerleşemeyen, hatta sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da ek yerleşmeye başvurabilir. İşte 15 maddede ek yerleştirmenin detayları:

Kontenjanlar nasıl belirleniyor?

Ek yerleştirme kontenjanlarını,2017-ÖSYS merkezi yerleştirmesonunda boş kalan kontenjanlar ile2017-ÖSYS merkezi yerleştirme ilekayıt hakkı kazanan adayların kayıtyaptırmaması nedeniyle boşalankontenjanlar oluşturuyor.

Kimler tercih yapabilecek?

YÖK'ün tercih anketi sonuçlandı



YÖK’ÜN YAPTIĞI ANKET SONUÇLANDI: BİLİNÇLİ TERCİH, İSTİHDAM, KALİTE

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız tarafından ÖSYS-2017’de üniversitelere yerleştirme sayılarına ilişkin 10 Ağustos 2017 tarihinde yapılan ilk analiz sonrasında, tercih sürecinde puan barajını geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan üniversite adayı öğrencilerimizin tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerinin belirlenebilmesine yönelik olarak geliştirilen anket 19-23 Ağustos tarihlerinde “https://tercihanket.yok.gov.tr” web adresinden çevrimiçi olarak uygulanmıştır.

Önceki yılın puanını kullanan bir öğrenci, ikinci yıl puanına göre tercih yapan öğrencilere göre avantajlı olur mu?



Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç bu sabah düzenlediği basın toplantısında, üniversiteye giriş sınavının yeni isminin "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olacağını açıkladı ve yeni sistemin ne gibi değişikler içereciğiyle ilgili olarak kamuoyuna bilgi verdi.

Yeni sistem özünde mevcut sistemde olduğu gibi, merkezi yapılan bir sınavla puanların tespiti ve yerleştirmesi esaslarına dayanıyor. Ancak eskisinden farklı olarak artık öğrenciler, 18 yerine 5 puan türü üzerinden üniversite tercihlerini yapacak.

Mevcut halinde Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) olarak bilinen, Nisan ayında yapılan ve nihai puana yüzde 40 etki eden sınav, yeni halinde "Temel Yetenek Testi" adı altında sadece Türkçe ve Matematik derslerinden sorular içerecek. Nihai puana olan yüzde 40 etkisi ise devam edecek.

Bir günde iki sınav

Yeni Bir Siteyle Merhaba

Bugün yeni bir siteyle merhaba dedik.

Sitemizde çalışmalarımız devam ediyor. En güncel yazılarla buradayız

bizi takip etmeye devam ediniz..

Ulusal mesleki bilgi sistemi giriş



Ulusal mesleki bilgi sistemi giriş için tıklayınız

Mesleki Bilgi Sistemi, hayat boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Bu sistemin amacı, kendinizi tanıma, yapmaktan hoşlandığınız şeyleri, yeteneklerinizi fark etme, meslek seçimi, iş değiştirme gibi konularda sizlere destek olmaktır.

Sol tarafta yer alan menülere girerek mesleki gelişim, kendinizi tanımaya destek olabilecek ölçme araçlarına, eğitim ve iş piyasasına ilişkin bilgi ve kaynaklara ulaşabilirsiniz.

Meslek tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?



Mutluluğun ve başarının sırrı kendinizi tanımaktan geçer. Bir meslek için neler önemlidir? İlgilerim, yeteneklerim, mesleki değerlerim nelerdir? diye soruyorsanız bu bölümü tıklayın.

“Neleri yapmaktan mutlu oluyorum ?” sorusunun cevabı ilgilerimizi gösterir. Mesleğimizin gerektirdiği özelliklerle ilgilerimiz benzeştiği ölçüde, meslek hayatımızda daha verimli ve mutlu oluruz.

Örneğin, öğretmen insanlarla iletişim kurmaktan ve onlara bir şeyler öğretmekten mutlu olan biridir.

Muhasebeci, belgeleri düzenlemekten, hesap yapmaktan, ayrıntılarla uğraşmaktan hoşlanır. Ülkedeki adalet sistemine ilgisi olan bir kişi ise hakim, savcı veya avukat olabilir.

Yeteneklerimiz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğumuz alanları temsil eder.

Türkiye'de gözde meslekler hangileri?



Hangi işlere talep var? Kaç kişi işsiz? Türkiye'de hangi meslekler gözde?
İleride bu sıralama değişir mi? Yeni bir işe başlıyorsanız, işinizi değiştirmek istiyorsanız ya da işinizde yükselmek istiyorsanız bu bölümü takip edebilirsiniz.

Büyükbir ekonomiye sahip ülkemizde çalışılabilecek çok sayıda farklı meslek vardır. Çalışma hayatına başlarken bu farklı mesleklerin her birinin belli başlı nitelikleri, ne tür beceri, yetenek, kişisel özellik ve eğitim gerektirdikleri hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir, çünkü hepimiz bilgi ve becerilerimizle örtüşen, kendimizi rahat hissettiğimiz bir işte çalışmak isteriz.

Çalışacağımız meslekte ne kadar ücret ödendiği, ne kadar kişinin istihdam edildiği, bu mesleğin gelecekte önemini koruyup korumayacağı gibi bilgiler de kararımızı verirken ihtiyacımız olan önemli ayrıntılardır.

Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.